Christina Rindal

Mamma som 19 - åring

SLIK UNNGÅR DU BRYSTBETENNELSE

 • Publisert: 24.02.2017, 15:25
 • Kategori: Amming
 • Jeg er ingen ekspert innenfor temaet amming, Spesielt da det kom helt naturlig for både Liam og meg, og vi trengte såvidt hjelp på sykehuset. Fikk selvsagt med meg noen tips hjem, Ahus er virkelig gode på hjelp til amming. Om man ikke får til ammingen når man kommer hjem fra sykehuset, da er det bare å komme tilbake til ahus, så får man hjelp. På barselhotellet var de veldig flinke til å følge opp ammingen min. Vet ikke hvordan det er verken på barsel eller intensiven, da Liam ikke spiste noe særlig første døgnet (hele oppholdet på barsel), og når jeg var på intensiven fikk jeg til ammingen, og hadde ikke behov for hjelp. Fikk uansett en super start på ammingen, og det tilbudet synes jeg alle skal få.

  Det eneste jeg ikke fikk informasjon om var hvordan jeg skulle unngå brystbetennelse. For noen er dette så vondt at ammingen ikke kan fortsette. Veldig kjedelig om dette skal være årsaken til å ikke amme, og personlig tenker jeg at det burde være mer tilgjengelig informasjon om dette. Noen steder er det kanskje det, men selv har jeg ikke fått det. Tviler på at jeg er den eneste. Har lest litt på nettet, og fått tips av familien. Har aldri hatt brystbetennelse selv, men har hatt skikkelig verking i brystet. Det i seg selv er fryktelig ubehagelig, faktisk vondt! Når jeg har hatt dette har jeg derfor gjort mye for å unngå å gjøre det verre, og her mine beste tips for å unngå brystbetennelse;

  Du må alltid holde deg varm, og da mener jeg hele kroppen. Da spesielt brystene. I mitt tilfelle også føttene. Bruk varme sokker, kanskje ullundertøy inne også når det er vinter. Jeg bor under teppet på de kaldeste dagene. Skal du ut av huset så anbefaler jeg virkelig ammeinnlegg av ull. Dette bruker jeg ofte, både inne og ute. Har vanlig ammeinnlegg innerst, så legger jeg ullinnlegget over den. Den er virkelig gull!

  Tøm begge brystene, pass på at du ikke ammer mer enn en halvtime. De gangene jeg lar det gå over tiden ofte kan jeg fort få vondt. Dette fikk jeg også beskjed om på helsestasjonen da jeg kom hjem fra sykehuset. Brystet bruker en halvtime på å fylles opp, er babyen da mer sulten er det bare å bytte tilbake til puppen som er tømt. Om ikke begge tømmes synes i alle fall jeg det blir ubehagelig etter en liten stund. 

  Masser om det blir vondt, da helst under varmt vann i dusjen (for eksempel). Om du merker at det verker eller om du får melkespreng, ja da er det bare å forte seg i dusjen. Massere brystene, og gjerne klemme ut litt melk. Det hjelper ikke bare der og da, men gjør det bedre i lengden. 

  Bruk gode ammestillinger, om du får sår på brystet eller merker at det gjør vondt under ammingen er det lurt å prøve andre stillinger. Jeg synes noen ganger det er vondt å amme sittende, og går heller å legger meg i senga eller på lekematten på gulvet. Liker selv best å amme liggende, men det finnes forskjellige sittestillinger også. Gjerne hør på sykehuset eller helsestasjonen, så får man som oftest hjelp til å finne nye stillinger. En god ammepute er gull verdt. Jeg hater min ammepute om dagen. Den sklir ned, og må bygge den opp. Neste gang blir det CosyFix på denne mammaen, den kan man lukke igjen, slik at den holdes oppe. Denne typen hadde jeg både på sykehuset og nå på helsestasjonen.

  Sjekk sugetaket til babyen, feil sugetak kan også føre til såre bryst. Dette var noe jeg fikk hjelp til på sykehuset. Noen ganger var det litt ubehagelig å amme, da viste det seg at Liam hadde feil sugetak. De første ukene med ammingen måtte jeg "brette" ut underleppen hans. Dro bare litt i den, og på den måten lærte han seg å ta riktig tak. Er vanskelig å forklare, men tenk det at du skal se underleppen også. Slik fikk Liam riktig tak.

  Dette er hva som hjelper meg å få slutt på alt av vondter i brystet foreløpig. Håper disse tipsene er til hjelp for flere ammende det ute, eller kommende ammere. Og ikke minst bruk både sykehus og helsestasjon for det det er verdt, mye god hjelp å få der. Lykke til♥

  #ungmor #ungmamma #mammablogg #mamma #baby #foreldreogbarn #familieogbarn #bloggmagasin #amming

 • Publisert: 24.02.2017, 15:25
 • Kategori: Amming
 • 1 kommentarer
 • hits